woensdag 25 september 2013

Stoofpeertjesjam

Nu komt eindelijk mijn andere hobby eens aan bod, namelijk koken!
Afgelopen zaterdag kregen wij van vrienden zo'n 5 kilo stoofperen. Manlief heeft al een deel verwerkt met witte wijn en lekkere specerijen. Die bakjes staan nu in de vriezer. Vandaag heb ik dus stoofpeertjesjam gemaakt met rode wijn en specerijen.


Ik vind hem prima smaken! Heerlijk op een vers afgebakken broodje met een flinke schep kwark boven op een dikke laag jam.

Het recept:
- ongeveer 1,5 kilo geschilde en in stukjes gesneden stoofpeertjes
- 100 ml rode port en 100 ml rode wijn, of, als je alcoholvrij wilt: 200 ml rode bessensap, of 100 ml bessensap en 100 ml water
- 3 EL suiker, meer of minder naar smaak
- 1 a 2 EL citroensap
- 2 kaneelstokjes
- 3 kruidnagels
- 3 pimentbessen (Jamaica peper, allspice)
- 3 kardamompeulen (groene)
- 1 steranijs
- geleisuiker. Ik heb Geleisuiker Speciaal van Gilse gebruikt, dan kun je de jam maken met de helft van de gebruikelijke hoeveelheid suiker.

En zo maak je het:
- Doe de peertjes met het vocht, de 3 EL suiker, specerijen en citroensap in een pan en kook tot de peertjes zacht zijn.
- Vis de specerijen eruit en pureer de vruchten met het kooksap.
- Weeg de puree en gebruik per kilo 400 gram geleisuiker speciaal. Of volgens de verpakking als je een andere suiker gebruikt.
- Doe suiker en puree in een pan, breng aan de kook. Laat het 1 minuut koken. Of volgens de verpakking als je een andere suiker gebruikt.
- Voeg eventueel nog wat citroensap toe naar smaak
- Doe de hete jam in goed schoongemaakte potjes en sluit goed af.

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Lekker! En een heel goed idee... Dankjewel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Binnenkort eens proberen met speltboterham van bakkerij LePerron, net gehaald gaat vast lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker op een boterhammetje speltbrood van Le Perron, net gehaald, dus dat wordt lekker vanavond

    BeantwoordenVerwijderen